فهرست مطالب

خون - پیاپی 1 (پاییز1383)

فصلنامه خون
پیاپی 1 (پاییز1383)

  • 72 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/06/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مژگان شایگان، اسمردیس حاجتی، مسعود ایروانی، مهناز آقایی پور، گیل دیوید، دانیل برنارد، اعظم سادات طباطباییان، محمدحسین لطفی، پروین لطفی صفحه 1
    سابقه و هدف
    این مطالعه به منظور بررسی بروز کایمریسم گلبول های قرمز پس از پیوند مغز استخوان به روش فلوسایتومتری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه مقطعی بوده و برای انجام این مطالعه از آنتی بادی های ضد گروه های خونی ABH Rh، Kell، Duffy، Kidd، MNS، که با ماده فلورسانس FITC نشان دار شده اند استفاده گردید.? ?بیمار مبتلا به بدخیمی های هماتولوژیک که تحت پیوند مغز استخوان قرار گرفته بودند، جهت جمعیت مورد مطالعه انتخاب شدند. نمونه مورد نیاز 5 میلی لیتر خون محیطی (در لوله حاوی EDTA) بود. ابتدا فنوتیپ گلبول های قرمز دهندگان و گیرندگان پیوند با هر دو روش آگلوتیناسیون و فلوسایتومتری تعیین و سپس در روزهای 15، 30 و 60 پس از پیوند، فقط نمونه خون محیطی گیرنده از لحاظ آنتی ژن هایی که بین دهنده و گیرنده متفاوت بودند توسط فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش جستجوی آنتی بادی و سنجش تیتر ایزوهم آگلوتینین در نمونه پلاسمای بیماران قبل از پیوند و روز 60 پس از پیوند انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان دادند که کایمریسم گلبول های قرمز پس از پیوند در تمام بیماران مورد بررسی (در 9 نفر از بیماران در روز 15 و 5 نفر در روز 30 پس از پیوند) قابل مشاهده است. در پلاسمای هیچ یک از 14 بیمار مورد بررسی قبل و پس از پیوند، هیچ نوع آنتی بادی علیه گروه های فرعی و Rh شناسایی نگردید. ناسازگاری ABO بین دهنده و گیرنده مانع وقوع کایمریسم نشده اما در بیمارانی که با دهنده خود ناسازگاری ABO داشته اند، تیتر ایزوهم آگلوتینین های ABH پس از پیوند کاهش نشان داده است. اگرچه حضور ایزوهم آگلوتینین های ABH مانع از وقوع کایمریسم نشده ولی ظاهرا با اتصال به آنتی ژن های مربوطه در غشا گلبول های قرمز کایمریک، مانع ردیابی آنتی ژن شده است و وقوع کایمریسم از طریق پایش سایر آنتی ژن ها تایید شد. بروز GVHD و مصرف داروی فلودارابین باعث تاخیر در بروز کایمریسم نشده است.
    نتیجه گیری
    بررسی فنوتیپ گلبول های قرمز فرد اهدا کننده و مغز استخوان در خون محیطی گیرنده پیوند با روش فلوسایتومتری امکان پذیر است و با شناسایی فنوتیپ گلبول های قرمز در جمعیت های مخلوط، بررسی رتیکولوسیت ها در آتیه نیز ممکن شده و به این ترتیب بررسی کایمریسم در افرادی که اخیرا خون دریافت کرده اند نیز مقدور می باشد. هم چنین با ادامه ارزیابی کایمریسم گلبول های قرمز در صورت حصول به کایمریسم کامل و شناسایی گلبول های قرمز گیرنده، می توان عود بیماری را پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: پیوند مغز استخوان، کایمریسم، گلبول های قرمز، آنتی ژن های گروه های خونی، بدخیمی های هماتولوژیک
  • علی اکبر پورفتح الله ، آرزو اودی، نسرین هنرکاران صفحه 11
    سابقه و هدف
    توزیع گروه های خونی اصلی (ABO،Rh) در مناطق مختلف جغرافیایی و با توجه به تفاوت قومی و نژادی، متفاوت می باشد لذا دسترسی به اطلاعات صحیح در این زمینه در مدیریت و تامین خون کافی و سالم در مناطق مختلف جغرافیایی و شاخه های مختلف علوم پزشکی مثل پزشکی قانونی، انتخاب اهدا کننده مناسب و مدیریت پیوند اعضا کاربرد دارد. در این بررسی فراونی گروه های خونی اصلی در مناطق مختلف جغرافیایی ایران در بین جمعیت اهدا کنندگان خون در سال 1380 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با بررسی به عمل آمده روی اهدا کنندگان خون در سال 1361 مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه انجام شده توصیفی است. در این مطالعه نمونه خون های اهدایی به دست آمده از اهدا کنندگان از نظر گروه های خونی A، B، O، Rh(D) به دو روش سلولی (Cell typing) با استفاده از آنتی A، آنتی B و آنتی D و نیز روش تعیین گروه سرمی (Back typing) تعیین گروه شدند و نتایج به دست آمده جت تایید نهایی مقایسه شدند، سپس نتایج در بانک اطلاعاتی Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بررسی ها نشان داد فراوانی گروه خونی O در بین جمعیت اهدا کنندگان در سال:? ???،? ?.??? ، گروه خونیA %30.25،گروه خونی %24.36 B و گروه خونی %7.77 AB می باشد و از این میزان Rh(D) %89.92 مثبت و 10.08 % آن (Rh(D منفی می باشند که در مقایسه با بررسی انجام شده روی جمعیت اهدا کنندگان در سال 1361 شاهد افزایش 1.3% در فراوانی گروه های خونی O و B و کاهش 2% در فراوانی گروه خونی A می باشیم.
    نتیجه گیری
    این تغییرات در استان های مختلف متفاوت است به طوری که در استان هایی مثل آذربایجان غربی، اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خوزستان، فارس، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، هرمزگان و یزد شاهد تغییراتی در فراوانی گروه های خونی بوده ایم که احتمالا می توان آن را ناشی از عواملی مثل تغییر در تقسیم بندی های مرزی استان ها، مهاجرت از استان های محروم به سمت شهرهای بزرگ و مهاجرت های ناشی از جنگ تحمیلی دانست.
    کلیدواژگان: گروه خونی ABO، Rh، شیوع، ایران
  • اسماعیل صانعی مقدم، سیما سوادکوهی، فیروزه رخشانی صفحه 19
    سابقه و هدف
    بیماران تالاسمی ماژور به علت دریافت طولانی مدت خون، در معرض آلودگی به هپاتیت های ویروسی مخصوصا B و C قرار دارند و امروز یکی از مهم ترین مسایل بهداشتی این بیماران کنترل آلودگی به این ویروس هاست. در این مطالعه بر آن شدیم که شیوع هپاتیت های B و C و عوامل خطرساز آن را در گروهی از بیماران تالاسمی ماژور بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت توصیفی بر روی 364 بیمار تالاسمی ماژور در شهرستان زاهدان انجام شد. ابتدا تمام بیماران مورد پیگیری قرار گرفتند و پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک از جمله سن، جنس، قومیت، تعداد دفعات تزریق خون در سال، سن تشخیص بیماری، سابقه واکسیناسیون و... تکمیل شد. سپس نمونه خون بیماران، تحت بررسی مارکرهای سرمی Anti-HBs، Anti-HCV، HBsAg، Anti-HBc به روش الیزا قرار گرفت و نتایج الیزا مثبت HBsAg و Anti-HCV به ترتیب توسط تست نوترالیزیشن و RIBA مورد تایید قرار گرفت. نتایج توسط نرم افزار SPSS 10.10 بررسی شد و از آماره Chi-square برای آنالیز آماری استفاده شد.
    یافته ها
    364 بیمار تالاسمی مورد بررسی قرار گرفتند که 206 نفر (56.6%) مذکر و 158 نفر (43.4%) مونث بودند. میانگین سنی بیماران 5.17±9.7 سال بود که 205 نفر (56.3%) آنها بلوچ بودند. از این تعداد 1 نفر HBsAg مثبت و 49 نفر Anti-HCV مثبت بودند. در نتیجه شیوع HBsAg مثبت 0.3% و شیوع Anti-HCV مثبت 13.5% بود. 321 نفر Anti-HBs (%88.2) مثبت و 88 نفر (%24.2) Anti-HBc مثبت بودند. در بررسی آماری انجام شده بین سن بیماران و Anti-HCV مثبت اختلاف آماری معنی داری وجود داشت به طوری که با افزایش سن، شده بین سن بیماران و Anyi-HCV مثبت اختلاف آماری معنی داری وجود داشت به طوری که با افزایش سن، Anti-HCV مثبت افزایش می یافت (P<0.005). همچنین بین تعداد دفعات تزریق خون در سال و Anti-HCV مثبت نیز اختلاف آماری معنی داری وجود داشت، به طوری که افرادی که بیشتر یا مساوی 20 بار در سال خون دریافت کرده بودند، 33.3% Anti-HCV مثبت بودند در حالی که در سایر گروه های این میزان کمتر از 15% گزارش شد. (P=0.006)
    نتیجه گیری
    با ارزیابی این مطالعه به این نتیجه می رسیم که شیوع هپاتیت C در بیماران تالاسمی ماژور بسیار بالاست اما به نظر می رسد طرح غربالگری اهدا کنندگان به طور موثری می تواند شیوع و بروز عفونت را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، هپاتیت B، هپاتیت C
  • مرسده خدیر، مهتاب مقصودلو، احمد قره باغیان، الهه داننده، هایده فقیه، ویدا وفاییان، سهیلا ناسی زاده، نسرین هنرکاران، مهدی تبریزی نمینی صفحه 27
    سابقه و هدف
    با توجه به اینکه مهمترین هدف سازمان انتقال خون تهیه خون و فرآورده های خونی سالم و کافی می باشد، انتخاب اهدا کنندگان از بین جمعیت های کم خطر حایز اهمیت است. از آنجایی که احتمال می رود جمعیت زنان از لحاظ داشتن رفتارهای پرخطر در زمینه عفونت های قابل انتقال از راه خون نسبت به جمعیت مردان کم خطرتر باشند و از طرفی اقدام به اهدا نیز در این گروه نسبت به مردان کمتر می باشد، در این پژوهش علل اقدام کمتر خانم ها برای اهدا خون نسبت به آقایان بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی (Cross-sectional) می باشد که بر روی 12121 زن در محدوده سنی 65-17 سال در 8 استان کشور انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز به کمک پرسشنامه جمع آوری گردید. شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای بوده و در نهایت از نرم افزار کامپیوتری SPSS11 جهت تجزیه و تحلیل نهایی استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان تحت مطالعه 12.1 ± 32.6 سال بود. اکثر زنان تحت مطالعه متاهل، دیپلم و خانه دار بودند. 24.1% از زنان تحت مطالعه سابقه اهدا خون داشته در حالی که 75.4% سابقه هیچ گونه اهدای خونی در طول زندگی نداشتند. میزان تحصیلات و درصد اشتغال زنان بدون سابقه اهدای خون به طور معنی داری کمتر از زنان با سابقه اهدای خون بود (P?0.001). شایع ترین علت عدم تمایل به اهدا خون در زنان تحت مطالعه، ترس از ابتلا به بیماری های عفونی و خونی بوده است. در مجموع 75.2% از زنان تحت مطالعه نسبت به اهدای خون نگرش منفی و تنها 24.8% آنان دارای نگرش مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که ترس از ابتلا به بیماری های عفونی و خونی ناشی از اهدای خون به نوعی ناشی از عدم آگاهی جامعه از طب انتقال خون می باشد، در نهایت مهم ترین علت عدم اهدای خون را می توان عدم شناخت زنان نسبت به طب انتقال خون دانست. (بر اساس این پژوهش پیشنهاد می گردد آموزش در خصوص اهمیت اهدا خون و شرایط اهدا خون زنان از طریق رادیو و تلویزیون در سطح وسیع صورت گیرد).
    کلیدواژگان: اهدا خون، سازمان انتقال خون ایران، زنان، نگرش
  • لیلا کسراییان، سید اردشیر تراب جهرمی صفحه 35
    سابقه و هدف
    بعضی از اهدا کنندگان ممکن است با انگیزه دستیابی به جواب آزمایش HIV اقدام به اهدا خون نمایند و چنین افرادی باعث به خطر انداختن سلامت خون و فرآورده های خونی می شوند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه چهارجوابی بود که بر روی 20800 نفر اهدا کننده خون که در سال 1382 جهت اهدا خون به سازمان انتقال خون شیراز مراجعه کرده بودند انجام گرفت.
    نمونه بر اساس نمونه گیری سیستماتیک تصادفی انجام شد. پرسشنامه شامل سه قسمت بود قسمت اول حاوی مشخصات دموگرافیکی شرکت کنندگان، قسمت دوم حاوی سوالاتی در زمینه اهدا خون، قسمت سوم حاوی سوالاتی در زمینه ریسک فاکتور افرادی که به منظور آزمایش HIV اقدام به اهدای خون کرده بودند. مجذور کا و رگرسیون برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    متوسط سن اهدا کنندگان 11.3±34.46 بود. در این مطالعه? 87.7 اهدا کنندگان مرد و 12.3% آنها زن، 51.8% آنها متاهل و 48.2% آنها مجرد بودند. 36.3% دهنده بار اول، 63.7% سابقه اهدا بیشتر از یک بار داشتند که متوسط دفعات اهدا خون در این افراد 3.2±6.7 بود. 61% آنها در آزمایش های روتین آزمایش HIV را انجام داده بودند. در کل 14.8% افراد به منظور بررسی از نظر ایدز اقدام به اهدا خون کرده بودند که اهدا خون به منظور آزمایش HIV در مردان، افراد مجرد و دهندگان بار اول بیشتر بود. (P<0.05) ارتباطی بین شغل، وضعیت تحصیل، سن و اهدا خون به منظور آزمایش ایدز وجود نداشت. (P>0.05) ریسک فاکتور افرادی که به منظور آزمایش HIV اقدام به اهدا خون کرده بودند در 38.3% تماس جنسی، 18.7% تماس با فرد مشکوک به ایدز، 3.7% اعتیاد تزریقی، 2.8% تاتو بود و 36.5% افراد ریسک فاکتور شناخته شده ای نداشتند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه 14.8% از لحاظ آزمایش ایدز اقدام به اهدا خون می کنند که این افراد می توانند سلامت خون را به مخاطره بیندازند. شایع ترین ریسک فاکتور در افرادی که جهت آزمایش ایدز مراجعه می کردند تماس جنسی بود. برای تامین خون سالم باید اهدا کنندگان خون آموزش مناسبی دریافت دارند به این منظور که در مقابل خون اهدایی خود احساس مسوولیت نمایند تا در صورت وجود ریسک فاکتوری برای ابتلا به ایدز اقدام به اهدا خون ننمایند.
    کلیدواژگان: HIV، اهدا خون، ریسک فاکتور
  • نادر روان پرور، شهرام سمیعی، گوهرتاج اسدی، مهناز صاحب جمعی، پروین لطفی، داود طاهریان صفحه 43
    سابقه و هدف
    آنتی ژن H به عنوان مولکول پیشرو در ساخته شدن آنتی ژن A و B عمل می کند. افرادی که روی سطح گلبول قرمزشان آنتی ژن A و B وجود ندارد دارای آنتی ژن H بسیار قوی می باشند. بعضی مواقع شرایطی رخ می دهد که گلبول قرمز فقط یک فرد در هر یک میلیون نفر، فاقد آنتی ژن های B، A و H باشد. به این افراد فنوتیپ بمبئی Oh گفته می شود. چون افراد Oh در زمان نیاز به تزریق خون فقط باید از خون خود استفاده نمایند لذا ضروریست قبل از نیاز به تزریق خون این افراد شناسایی شوند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی است. جهت تعیین وجود یا عدم وجود آنتی ژن H، 2178 نفر از سه قشر مختلف مورد بررسی قرار گرفتند. قشر اول هندوهای ساکن تهران به تعداد 100 نفر، قشر دوم 78 نفر از افراد فامیل دو خانواده که در میان آنها فرد Oh شناخته شده بود. قشر سوم 2000 نفر از کسانی که جهت اهدای خون مراجعه نموده بودند. گروه خون همگی O بود.
    از هر 10 سی سی خون به عنوان نمونه اخذ گردید گلبول های هر نمونه سه بار با سرم فیزیولوژی شسته شده سپس رقت 5% تهیه شد. نمونه ها با آنتی سرم H لکتین با استفاده از روش لوله و لام مجاور و پس از نیم ساعت انکوباسیون، پدیده آگلوتیناسیون با چشم و میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به کمک نرم افزار minitab تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در بین یکصد نفر از جمعیت هندوها فنوتیپ بمبئی مشاهده نشد. در گروه دوم از بین 78 نفر از وابستگان درجه اول و دو خانواده که Oh در آنها شناخته شده بود، فنوتیپ بمبئی دیده نشد. فقط در میان 2000 نفر از اهدا کنندگان خون که همگی O بودند، یک نفر فنوتیپ بمبئی Oh مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    محدودیت تعداد هندوهای ساکن تهران که مورد آزمایش قرار گرفتند باعث عدم شناسایی Oh جدید شد، عدم شناسایی Oh جدید در گروه دوم شاید یک مساله اتفاقی بود. ولی شناسایی یک نفر Oh در بین 2000 نفر از اهدا کنندگان می توانست خیلی معنی دار باشد.
    کلیدواژگان: آنتی ژن H، فنوتیپ بمبئی، اهدا کننده خون
  • محسن میرمحمد صادقی، زهره مسائلی، محمدرضا جابری صفحه 51
    سابقه و هدف
    به سبب مشکلات تهیه و تامین خون سالم و هزینه های آن و عوارض ناشی از تزریق خون و فرآورده ها و این که برخی از مذاهب (مانند قوم شاهدان یهوه) تزریق خون را منع می کنند، پزشکی و جراحی بدون مصرف خون مطرح شد. هدف از این پژوهش بررسی میزان کاهش مصرف خون، عوارض پس از عمل و هزینه ها در روش جراحی bloodless نسبت به روش معمول است.
    مواد و روش ها
    مطالعه انجام شده گذشته نگر می باشد و افراد تحت مطالعه شامل 200 بیمار هستند که با دو روش جراحی bloodless و روش معمول در بیمارستان شهید چمران اصفهان تحت عمل جراحی پای پاس عروق کرونر قرار گرفتند. در روش bloodless علاوه بر رعایت اصول جراحی و پزشکی بدون مصرف خون از انتقال خون اتولوگ با رقیق کردن خون با حجم طبیعی (روشANH) قبل از عمل استفاده شد و پس از عمل تا هموگلوبین g/dl 9خون آلوژنیک به بیماران تزریق نمی شد. اطلاعات با استفاده از برنامه رایانه ای SPSS و آزمون t و x2 تجزیه و تحلیل شد.
    گروه ها از نظر میزان مصرف گلبول قرمز متراکم، FFP و پلاکت و مدت زمان بستری شدن در بیمارستان و بخش مراقبت های ویژه و عوارض پس از عمل مقایسه شدند.
    یافته ها
    در روش bloodless، 76 درصد بیماران بدون تزریق گلبول قرمز متراکم (PC) جراحی شدند اما در روش معمول فقط به 38 درصد بیماران PC تزریق نشد. 93 درصد بیماران جراحی شده با روش bloodless و 73 درصد بیماران جراحی شده با روش معمول به تزریق FFP نیاز پیدا نکردند. در روش bloodless به هیچ کدام از بیماران پلاکت تزریق نشد اما در روش معمول دو درصد از بیماران نیاز به تزریق پلاکت داشتند. مدت زمان بستری در بیمارستان و بخش مراقبت های ویژه و میزان عوارض پس از عمل در روش bloodless کمتر از روش معمول بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از روش جراحی bloodless (با مصرف خون اتولوگ) میزان مصرف خون و فرآورده آلوژنیک، زمان بستری شدن در بیمارستان و عوارض پس از عمل جراحی را به میزان معنی داری کاهش می دهد و در نتیجه میزان هزینه ها نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پزشکی بدون مصرف خون، جراحی بدون مصرف خون، بای پس عروق کرونر بدون مصرف خون
  • فاطمه سادات مهدویانی، سعید صارمی صفحه 59
    سابقه و هدف
    یکی از راه های مناسب جهت دسترسی به ذخیره خونی سالم، استفاده از اهدا کنندگان مستمر به عنوان جمعیت کم خطر از نظر بیماری های منتقله از راه خون می باشد. لذا در این مطالعه جمعیت اهدا کنندگان مستمر شهر اراک که در 6 ماه اول سال 1382 در فهرست واحد آموزش، جذب و حفظ اهدا کنندگان ثبت نام کرده بودند ارزیابی شده است.
    مواد و روش ها
    نوع مطالعه گذشته نگر و مقطعی بوده و طی مطالعه، 3620 نفر اهدا کننده مستمر (37% از کل اهدا کنندگان) که در لیست واحد آموزش و جذب و حفظ اهدا کنندگان ثبت نام کرده بودند وارد طرح شدند و بر اساس متغیرهای سن، جنس، تاهل، تحصیلات و شغل بر اساس آزمون آماری x2 مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    %89.6از جمعیت مرد و 10.4% زن بودند. 82.2% از اهدا کنندگان مستمر عضو، متاهل و 17.8% مجرد بودند(P<0.01) 51.85%. از جمعیت دارای مشاغل کارمند، کارگر و کادر نظامی بودند که در واقع جزو مشاغل حقوق بگیر هستند. 34.4% دارای شغل آزاد، خانه دار و دانشجو بوده و 4.75% سرباز، کشاورز، محصل و بیکار بودند 60.6%. (P<0.01) جمعیت دارای مدرک تحصیلی بالای دیپلم و 39.4% زیر دیپلم و بیسواد بودند. بیشترین آمار اهدا کنندگان مستمر عضو در طیف سنی 45-21 سال قرار داشت.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق مردان 21-45 سال که متاهل، حقوق بگیر و دارای تحصیلات دیپلم و بالاتر بودند به عنوان قشر اصلی اهدا کنندگان مستمر تلقی شدند. بنابراین با برنامه ریزی جهت تشویق و جذب گروه فوق می توان تعداد اهدا کنندگان مستمر را افزایش داده و حفظ نمود. ولی نباید از جمعیت زنان غافل بود لذا قطعا با ترویج و تبلیغ مناسب گروه زنان، می توان آمار اهدا کنندگان مستمر را افزایش داد.
    کلیدواژگان: اهدا کننده مستمر، جنس، تامل، سن، شغل، تحصیلات
  • صدیقه امینی کافی آباد، علی طالبیان، علی اکبر پورفتح الله صفحه 67
    سابقه و هدف
    هپاتیت پس از انتقال خون در صورتی رخ می دهد که اهدا کنندگان خون در هنگام اهدا در مرحله قبل از تغییرات سرمی، مرحله آغاز بهبودی و ابتلا به عفونت مزمن هپاتیت B، دارای سطح بسیار پایین HbsAg در خون باشند.
    مورد: در دی ماه 1382 یک مورد تغییرات سرمی هپاتیت B در یک دریافت کننده خون، به سازمان انتقال خون ایران (IBTO) گزارش شد، بیمار دو واحد گلبول قرمز متراکم دریافت کرده بود. برنامه ردیابی اهدا کننده (Trace back) جهت یافتن اهدا کنندگانی که در انتقال عفونت ویروسی می توانستند دخیل باشند اجرا شد.
    نتیجه گیری
    اهدا کنندگان و بیمار از نظر HBsAg و Anti-HBc IgM مثبت نبودند. بنابراین عفونت در زمان فوق یا عفونت با ویروس هپاتیت B در 6 ماه اخیر برای آنان نمی توانست مطرح باشد. این گزارش شرحی از یک ردیابی موفق اهدا کننده و مستندات دقیق و مناسب است.
    کلیدواژگان: ردیابی اهدا کننده، انتقال خون، هپاتیت B
|
  • A.A. Pourfathollah, A. Oody, N. Honarkaran Page 11
    Background and objectivesThe distribution of main blood groups vary according to racial, ethnic and geographical differences. Due to their importance in qualitative and quantitative management of safe blood supplies in different geographical regions, due to the relation between a specific blood group with the prevalence of a typical disease, and further due to their significance in kidney transplantation procedure, we decided to analyze the frequency of ABO and Rh(D) blood types among 1,300,000 Iranian blood donors in different provinces of Iran in the year 2001 and compared the results with a similar study that was conducted in 1982. Materials and MethodsClotted blood samples were obtained from donors. Then, the samples were tested for A, B, O and Rh (D) blood groups using anti-A, anti-B and anti-D reagents. The ABO blood group was determined by comparing the results of forward typing with that of reverse typing. The final results were collected from 28 different provinces throughout Iran and were then analyzed by Excel program. ResultsOur findings are shown in a discending order of frequency: O blood group was detected in 37.62% of population; A blood group in 30.25%; B blood group in 24.36% and AB blood group in 7.77%. The frequency of O and B blood groups has increased 1.3% in comparison to the results obtained in 1982; whereas the frequency of A blood group has decreased by 2%. In some provinces such as Azarbayejan-Gharby, Isfahan, Ilam, Chaharmahal-Bakhtiyary, Khuzistan, Fars, Kordestan, Kohkiloyeh-BoyerAhmad, Mazandaran, Hormozgan and Yazd, the blood group frequencies have shown more alteration. ConclusionsThis change in frequency is due to several factors including the modification of provincial borders, migration to other cities during the Iran-Iraq war, as well as the tendency to move to larger, industrialized cities.
  • E. Sanei Moghaddam, S. Savadkoohi, F. Rakhshani Page 19
    Background and objectivesPatients with major b -thalassaemia have a potential risk for infection cause of hypertransfusion and today one of the most improtant health problems in these patients is prevention and control of these viruses. In this study, we determined prevalence of hepatitis B and C and risk factors in a group of patients with major b -thalassaemia Materials and MethodsThis descriptive study was performed in Zahedan city in 1381 on 364 patients with major b -thalassaemia. At first, a questionnaire containing some questions about demographic characteristics was filled for all patient, including: age, sex, frequency of blood transfusion in year, time of diagnosis, history of vaccination, then blood samples of patients were tested to detect serum markers including HBsAg, Anti-HBc, Anti-HCV, Anti-HBs with Eliza method. Positive EIA results of HBsAg and Anti-HCV were confirmed respectively with neutralization test and RIBA.By using SPSS 10/10 software we analyzed our data; the results were also analyzed by Chi-square. ResultsWe studied 364 patients with major b -thalassaemia, 206 (56.6%) were male and 158 (43.4%) female. Average of patients age was 9.7 ± 5.17. 205 (56.3%) patients were Balooch. Out of them one case was HBsAg positive and 49 cases were Anti-HCV positive, therefore, prevalence of HBsAg and Anti-HCV positive were respectively 0.3% and 13.5%. 321 cases (88.2%) were Anti-HBs positive and 88 (24.2%) were Anti-HBc positive.Statistical analysis showed that HCV infection was more prevalent among older patients.Prevalence of Anti-HCV positive test in hypertransfusion patients (>20 times) was more (33.3%) compared with other age groups (<15%) (P=0.006). ConclusionsOur results showed that prevalence of hepatitis C in patients with major b -thalassaemia in Zahedan is very high, but it seems screening of blood donor effectively decreases prevalence and incidence of infection.
  • Ñ M. Maghsudlu, A. Gharehbaghian, E. Danandeh, H. Faghih, V. Vafaiyan, S. Nasizadeh, N. Honarkaran, M. Tabrizi Namini Page 27
    Background and objectivesThe most important goal of IBTO is to prepare safe and sufficient blood and blood components; thus, the appropriate screening of donors out of low-risk population is significant. It is likely that women population compared with men is at lower risk in regard to high-risk behaviors leading to blood-transmitted infections. However, the donation attempts on part of women compared to men are less frequent. Materials and MethodsA cross-sectional study was conducted on Iranian female population at the age range of 17-65 in eight provinces of Iran. A questionnaire was prepared. The number of samples was calculated as 12000 using statistical formulas. The sampling method was multi-stage cluster. Finally, the data were analyzed using SPSS 11 statistical software. ResultsThe age average of women under study was 32.6 ± 12.1. Most of them were married, housekeeper, and had diploma. 24.1% of them had a record of blood donation while 75.4% never enjoyed such an experience. The educational background and employment rate of women with no blood donation precedent were significantly lower than those with previous history of blood donation (P<0.001). The most frequent reason for women,s unwillingness to embark no blood donation was considered to be their fear of being infected with infectious and blood-borne diseases. On the whole, 75.2% and 24.8% of women under study showed respectively a negative and positive attitude toward blood donation. ConclusionsSince fear of being infected with infectious and blood-borne diseases out of blood donation is somehow the outcome of the lack of awareness of the public about transfusion medicine; thus, the most significant reason for the lack of donation can be attributed to the lack of knowledge on the part of women regarding transfusion medicine. based on the findings of the present study, it is recommended that training about the significance of blood donation and women,s acceptance criteria for blood donation be promoted extensively through TV and Radio broadcasting.
  • L. Kasraeian, S.A. Torabi Jahromi Page 35
    Background and objectivesSome blood donors may donate blood for being informed of their HIV test results; such people are threats to blood and its derivatives. Materials and MethodsThis study was a cross-sectional study using four choice questionnaires which were distributed among 20800 blood donors who had referred to Shiraz Blood Transfusion Organization. The sample was selected using systematic random sampling. Questionnaire included three parts: part one contained demographic characteristics of donors, part two reasons motivating them to donate blood, and three risk factor of HIV if donation occures for HIV checkup. Chi square and regression analysis were used to analyze the data. ResultsThe average age of donors was 34.46 ± 11.3. 87% of donors were male and 12.3% female; 51.8% were married and 48.2% single. 36.3% were first time blood donors and 63.7% had more than one time blood donation record; the average number of blood donation attempts among these subjects was 6.7 ± 3.2. 61% of them were tested for HIV in routine tests. Totally, 14.8% of these subjects had donated blood for HIV checkup. Blood donation for HIV checkup was more frequent in males, singles and first time donors (P<0.05). There was no correlation between occupation, education status, age and blood donation and HIV checkup (P>0.05). Risk factors of those who had donated blood for HIV tests were identified to be sexual contacts (38.3% of subjects), contacts with HIV suspicious people (18.7%), intravenous drug users (3.7%), and tatooing (2.8%). The rest 36.5 percent had no known risk factors. Conclusions14.8% donate blood for HIV checkup in this study and could threaten the blood supply. The most common risk factor in those who referred for HIV checkup was sexual contact with high-risk partners. Blood donors should receive suitable training for providing safe blood. To this end, they must feel accountable for their blood donation.
  • N. Ravanparvar, Sh. Samiee, G. Asadi, M. Sahebjamme, P. Lotfi, D. Taherian Page 43
    Background and objectives H antigen is a precursor to A and B antigens. Person who lacks A and B antigens has a strong expression of H antigen. In 1 per million population, Bombay phenotype (lack of A, B, H antigens) is observed, because this group should just experience autologous transfusion. Accurate identification of such people is highly recommended. Materials and Methods 2178 persons from 3 different population were selected. One group was Indian population of Tehran (100), 78 persons from 2 families with Bombay phenotype history, and the third group(2000) was selected as volunteer donors. All of them have O group phenotype.10cc of whole blood was taken from each subject. Red blood cells washed 3 times with saline and finally samples with 5% dilution were prepared. Each sample was treated with H-Lectin anti-sera, and after 30 minutes agglutination was detected with naked eye and microscope. Results Only 1 subject among donors had Bombay phenotype. Conclusions Limitation in Indian population in Tehran caused hinderance in detection of new cases of Bombay phenotype. At the end, detection of 1 Bombay phenotype among 2000 donors seems very significant.
  • M. Mirmohammad Sadeghi, Z. Massaeli, M.R. Jaberi Page 51
    Background and objectivesThe idea of bloodless medicine and surgery emerged when physicians had to treat patients who defied transfusion for religious reasons (e.g. Jehovah’s Witnesses); moreover, problems in ensuring safe blood supplies, the relevant costs involved, and the post-transfusion complications gave also rise to bloodless method. The aim of this study is to evaluate the reduction of allogenic blood transfusion, postoperative infection and costs in the bloodless group compared to the control. Materials and Methods A retrospective comparative study was undertaken for patients undergoing coronary artery bypass grafting (CABG) at Isfahan’s Chamran hospital. Two groups of patients undergoing the classic CABG and the Bloodless techniques were compared (100 patients in each group). For bloodless surgery in addition to considering principles of bloodless medicine and surgery, autologous normovolemic hemodilution was done before operation (1-2 units) and patients were not transfused unless their hemoglobin was 9 gm/dl. Data were analysed by t-test and Chi-square test.Various factors were compared between these two techniques such as units of packed cells (PC) and fresh frozen plasma (FFP) transfused, length of hospital stay, costs and postoperative complications (infection, bleeding, etc.). ResultsIn bloodless and classic surgery groups, 76% and 38% did not require PC transfusion, respectively. In addition, we observed a significant difference between FFP transfusion in the bloodless (93%) and classic technique (73%). No patient in the bloodless group received platelets whereas 2% of the patients in the classic group did. Overall length of hospital stay and ICU stay were less in the bloodless method; hence, the costs were less too. Postoperative infection was less in the bloodless method. These differences were significant. ConclusionsThe application of bloodless method for patients undergoing CABG significantly reduces PC and FFP consumption (P=0.001); therefore, the complications of blood transfusion such as post transfusion HIV, hepatitis, allergic and immunological reactions are decreased. Length of hospital stay and postoperative infections are also reduced which in turn reduce the costs (P=0.001, 0.001 and 0.037, respectively).
  • F.S. Mahdaviani, S. Saremi Page 59
    Background and objectivesOne of the suitable ways to find access to safe blood supply is to use regular donors as low-risk population in regard to blood-transmitted diseases. Thus, in this study, the population of regular donors of Arak city in the first six months of the year 1382 (2004) registered in the Recruitment Unit of Arak Blood Center were evaluated. Materials and MethodsIn this study, 3620 regular donors (37 percent of the whole donors) registered in the Recruitment Unit were selected as subjects; they then were evaluated based on age, gender, marital status, education level, and job. Results89.6 and 10.4 percent of the donor population were male and female respectively; 82.2 percent of the member regular donors were married and 17.8 single (P<0.01). 51.85 percent of the population acted as employees, laborers, and military staff all corsidered as wage-earning jobs. 34.4 percent have free jobs, are households and university students, and the remaining 4.75 percent act as soldiers, farmers, students, or are jobless (P<0.01). The higher percentage of member regular donors pertains to donors at the age group of 21-45. ConclusionsIn the present study, the male subjects at the age range of 21-45 being married, wage-earner with diploma degree or higher were considered to be the main stratum of regular blood donors. Therefore, through planning to encourage and attract the above stratum, it would be possible to raise the number of regular donors and help them maintain the donation trend. However, one should not overlook the female population and attempts should be made to increase the number of regular female donors by appropriate propaganda and promotion.
  • S. Amini Kafiabad, A. Talebian, A.A. Pourfathollah Page 67
    Background and objectivesPost -transfusion hepatitis B may occure if donors donate blood in the window period, in the early convalescence phase and period with very low levels of HBsAg in blood. CaseIn December 2003, a case as post- transfusion hepatitis B in a blood recipient was reported to IBTO.The patient had received 2 units of red blood cells.Trace back program was set up to find out the donors possible involvement in viral transmission. ConclusionsDonors and recipients were not positive for HBsAg and Anti-HBc IgM; so current or recent infection during last 6 months had to be excluded. This case report explains a successful trace back, and accurate well- maintained records.